Body Stress Release
Wat is body stress?
Verschil tussen spanning en belemmerende body stress
Stress heeft vaak een vervelende associatie: te druk, te haastig, teveel zorgen… Maar stress is een natuurlijke kracht, noodzakelijk om te overleven. Spanning houdt je actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Spanning is dus positief zolang het je vooruit helpt. Het wordt echter een negatieve factor zodra het tegen jou gaat werken. Dat is het geval bij overbelasting, dan wordt jouw grens van noodzakelijke spanning te vaak overschreden.
Bij (regelmatige) overbelasting is het lichaam niet meer in staat zich aan te passen. Het lichaam zal zich gaan verzetten en zet zich als het ware schrap. De stress wordt dan door het lichaam als spierspanning vastgezet. Het autonome zenuwstelsel is hiervoor verantwoordelijk en dat betekent dat je er geen invloed op hebt; het lichaam reageert automatisch om je te beschermen.
Wanneer het niveau van overbelasting is bereikt, wordt de spanning in het lichaam opgeslagen in de dieperliggende spierlagen. Via automatische, beschermende reflexen spant het lichaam spieren en pezen aan. Daardoor worden de zenuwbanen onder druk gezet en de communicatie tussen de zenuwbanen en de hersenen wordt geheel of gedeeltelijk belemmerd. De hersenen ontvangen dan geen signaal dat er iets mis is in het lichaam dus onderneemt je brein geen actie om het herstel in gang te zetten.
Signalen van het lichaam
Door het afgeven van signalen als pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam je te vertellen dat je moeten stoppen met overbelasten. Rust is nodig om die overmatige spanning te verwerken zodat het lichaam zelf weer kan herstellen. Als de rust uitblijft en je de signalen negeert, ontstaan er vaak zelfs meerdere spanningslagen. Dan kan het lichaam de stress niet meer zelf oplossen en kan Body Stress Release uitkomst bieden.
Body stress is dus een term die verwijst naar iedere spierspanning die zich in een fysieke structuur heeft vastgezet en die het lichaam niet heeft kunnen verwerken.
Kinderen en baby’s
Ook bij baby’s kan lichaamsspanning voorkomen. Het geboorteproces is niet altijd even gemakkelijk; dat geeft vaak hevige spanning bij baby’s.
Kleuters doen body stress op door bijvoorbeeld (ernstige) valpartijen, terwijl opgroeiende kinderen daarnaast ook te maken kunnen krijgen met (onderdrukte) emotionele spanningen of angsten.
Door het lichaam te ontdoen van body stress krijgt een kind de kans zich op een normale manier te ontwikkelen.
Klachten die mogelijk worden veroorzaakt door body stress
Klachten bij volwassenen
- Rug-, nek-, schouder- of whiplashklachten.
- Hernia, spit en ischias.
- Fibromyalgie.
- Pijn in heupen, benen en billen.
- Onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels.
- Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen of benen.
- RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom.
- Hoofdpijn, migraine, oorsuizen.
- Allergische reacties, hooikoorts, astma.
- Maag-, en darmklachten.
- Blaasproblemen en incontinentie
- Hormonale klachten.
- Zwangerschapsklachten.
- Menstruatie-, of overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen.
- Vermoeidheid, verstoord slaappatroon.
- Sportblessures, overbelasting.
- Burn-out, depressie.
Klachten bij baby’s
- langdurig en onverklaarbaar huilen
- hyperactiviteit
- darmkrampen
- voorkeurshouding en overstrekken
Klachten bij kinderen
- groeipijnen
- bedplassen
- niet stil kunnen zitten
- niet willen lopen
- concentratieproblemen
Oorzaken van body stress
Lichamelijke overbelasting
kan bijvoorbeeld ontstaan door:
- een onjuiste werkhouding
- een (sport)blessure
- een verkeersongeval
- een val
- verkeerd tillen van zware voorwerpen
Mentale overbelasting
ontstaat bij heftige emoties als:
- extreme boosheid
- shock
- verdriet
- stress
- depressie
- burn-out of andere emotionele en psychische spanningen
Chemische overbelasting
wordt, bij overgevoeligheid, veroorzaakt door stoffen als:
- kunstmatige kleur- en smaakstoffen
- cosmetica
- parfum
- medicatie, narcose middelen
- verf
- alcohol, etc.
Gevolgen van body stress
Een gezond, goed functionerend lichaam heeft een normaal vermogen tot herstel. Het is daarvoor afhankelijk van goede communicatie binnen het lichaam, dat is een taak van zenuwstelsel.
Bij overbelasting reageert het lichaam door zich aan te spannen. Die spanning kan zich opslaan in spieren, bindweefsel, pezen etc. Het weefsel wordt samengedrukt waardoor de zenuwen in dat gebied geïrriteerd raken. Dat geeft verstoring van de zenuwprikkel; de communicatie met de hersenen raakt ontregeld en dat kan allerlei klachten geven.
We zijn soms geneigd om klachten te zien als een tekortkoming van het lichaam en dus gaan we nog harder werken, nog meer sporten. Het lichaam reageert met meer verkrampingen en het zenuwstelsel wordt verder onder druk gezet. Zo ontstaat een neergaande spiraal.
Voorbeelden van gevolgen van teveel opgeslagen spanning in het lichaam kunnen zijn:
- rug-, nek-, schouder- of whiplashklachten
- hernia, spit, ischias
- fibromyalgie
- pijn in heupen, benen en billen
- onrustige benen
- pijnlijke knieën en enkels
- sportblessures en overbelasting
- tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen of benen
- RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom
- hoofdpijn, migraine, oorsuizen
- allergische reacties, hooikoorts, astma
- maag-, en darmklachten
- blaasproblemen, incontinentie
- hormonale klachten
- zwangerschapsklachten
- menstruatie – of overgangsklachten
- vaginisme
- vermoeidheid
- verstoord slaappatroon
- burn-out
- depressie
Body Stress Release in specifieke situaties
Acute situaties
Bijvoorbeeld na een val, een (auto-)ongeluk of een andere heftige gebeurtenis. Als na onderzoek blijkt dat er niets gebroken of anderszins beschadigd is, kan een snelle release helpen om het lichaam vrij te maken van de spierspanning die is ontstaan.
Na een operatie
Een operatie levert veel stress op: chemisch, door anesthesie en medicijnen, emotioneel en mechanisch door het optillen en draaien van het lichaam en het lange liggen. De BSR-practitioner werkt uiteraard niet op het gebied dat geopereerd is, maar een BSR-sessie kan helpen het herstel van het lichaam te bevorderen.
Tijdens en na de zwangerschap
Naarmate de zwangerschap vordert, komt er op de onderrug en het bekken meer spanning te staan. Soms trekt die spanning ook door naar de schouders en nek of juist richting liezen en benen. BSR kan helpen deze ongemakken te verlichten en bereidt het lichaam daarnaast voor op de bevalling.
Voor betere sportprestaties
BSR kan het lichaam helpen bij het herstel van blessures en letsel. Daarnaast zorgt het vrijmaken van de vastgezette spanning ervoor dat de flexibiliteit, coördinatie en evenwicht in het lichaam toenemen waardoor sportprestaties verbeteren.